Brasa Nieuws // Kaapverdiërs hoge kans op verhoogde bloeddruk

Gepubliceerd op vrijdag 22 mei 2015

In Kaapverdië heeft zo’n 33,7% van de bevolking last van hypertensie, oftewel een hoge bloeddruk. Dit betekent dat de bevolking van de eilandengroep met dit percentage het meest getroffen wordt door deze ziekte. Alleen Mauretanië en Somalië scoren slechter, daar heeft 34,6% van de bevolking kans op een te hoge bloeddruk. Volgens wereldgezondheidsorganisatie WHO lopen mensen in Afrika meer risico op deze ziekte.

Het Kaapverdische Ministerie van Volksgezondheid zei in 2013 dat hypertensie de nummer 1-doodsoorzaak in het land is, 35% van de bevolking tussen 25 en 64 jaar wordt erdoor getroffen. Een verhoogde bloeddruk vergroot het risico op vroegtijdig overlijden door hartaandoeningen, beroertes of nierfalen. De ziekte komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

De Afrikaanse landen met het minste risico zijn de Seychellen, Mauritius, Libië, Tunesië en Gabon. Onder meer een te hoge zoutinname, obesitas, te weinig lichaamsbeweging, te hoog cholesterolgehalte, alcoholgebruik en roken vergroten de kans op een te hoge bloeddruk.

(Beeld: Myhealthblogs.com)

Auteur

Radio Brasa

(advertentie)