Brasa Nieuws // Curaçao voor het eerst op World Port Tournament

Gepubliceerd op zaterdag 18 juli 2015

Op zaterdag 18 juli begint het World Port Tournament, een internationaal honkbaltoernooi dat wordt gespeeld in het Neptunus-stadion in Rotterdam. Naast Nederland, Cuba, Japan en Chinese Taipei doet ook Curaçao mee. Het is voor het eerst dat de Curaçaose selectie aanwezig is op het toernooi.

(c) World Port Tournament

Hoewel honkbal in Nederland geen grote sport is en qua populariteit andere sporten voor zich moet dulden, is het buiten de landsgrenzen een grote sport. Volgens de bondscoach van de Nederlandse selectie, Steve Janssen, is het voor ons land zelfs een top 3-sport! Nederland is het beste team van Europa en behoort tot de top 5 van de wereld. Volgens hem kun je stellen dat Nederland naast voetbal en hockey dus enorm in honkbal uitblinkt.

Invloed
Wanneer de bondscoach wordt gevraagd of de Curaçaose spelers belangrijk zijn voor het Nederlandse team, antwoordt hij bevestigend. “De invloed van de eilanden op het Nederlandse honkbal is enorm groot. Dat is duidelijk, het spreekt voor zich. Mensen die zeggen dat het niet zo is, zijn niet goed bij hun hoofd. Het is heel belangrijk! Ook als je kijkt naar de laatste jaren, toen we het WK wonnen, was er een grote invloed van mensen van de eilanden.” Daarbij verwijst hij ook naar het verleden van de sport. De invloed was er namelijk al jaren en kwam met name van spelers die vanaf de eilanden naar Nederland verhuisden. Janssen is van mening dat die invloeden sinds Hamilton Richardson, voormalig speler en ambassadeur van het toernooi, alleen maar groter zijn geworden.

Curaçao
Curaçao doet voor het eerst mee aan het toernooi. Één van de spelers die deel uitmaakt van de selectie is Raily Legito. Hij speelde eerder in de Dominicaanse, Venezolaanse en Nederlandse competities. Daarnaast heeft hij 3 deelnames aan de Olympische Spelen op zijn naam staan. In totaal speelde hij 249 wedstrijden voor Nederland, met de winst van het wereldkampioenschap in Panama in 2011 als kers op de taart. Voor het WPT heeft hij gekozen om uit te komen voor Curaçao. “Ik ben geboren Curaçaoenaar. Het is mooi dat ik na jaren voor mijn eigen land uit mag komen, ik voel me er goed bij,” aldus de trotse derde honkman. Hij zegt zich vereerd te voelen en noemt het toernooi een kans om te laten zien dat Curaçaoenaars ook voor hun eigen land kunnen spelen.

Het World Port Tournament duurt tot zondag 26 juli. Kijk hier voor meer informatie over de deelnemers en het wedstrijdschema.

Auteur

Radio Brasa

(advertentie)